Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana 30°C
Açık
Adana
30°C
Açık
Cts 31°C
Paz 30°C
Pts 29°C
Sal 26°C

Bodrum Deniz Müzesi’nden Bir Kültür hizmeti “Bodrum’un Gayıkları”

Bodrum Deniz Müzesi’nden Bir Kültür hizmeti “Bodrum’un Gayıkları”
13 Ekim 2020 17:36
938
A+
A-

Bodrum Deniz Müzesi’nin kurumsal bünyesinde kurulan yayınevinin ilk kitabı okurla buluşuyor. Saner Gülsöken’in Bodrumun Gayıkları adlı kitabı, 15 Ekim 2020 günü Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde düzenlenecek lansman toplantısı ve sergiyle tanıtılacak. Yazarın aynı zamanda fotoğraf sanatçısı olmasından dolayı, Bodrumun Gayıkları için çektiği fotoğraflardan bir seçkinin de sergileneceği toplantıda, yazar ilk sahiplerine kitabını imzalayacak. Bodrumun Gayıkları’na seçkin kitapevleri, e-ticaret siteleri ve müze mağazasından ulaşmak mümkün olacağı gibi fotoğraf sergisi de 25 Ekim’e kadar gezilebilecek.

Bodrumun Gayıkları, Bodrum’da tekne yapımının gelişimini, yöreye özgü ahşap tekneleri, geleneksel üretim tekniklerini, süngercilik, balıkçılık, taşımacılık gibi işlevlerle evrilen tekne türlerini, tersaneleri, sportif yatçılık ve konunun kültürel mirasa dair birçok açılımını ilk kez bir araya getiriyor. Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, kurumun yayıncılık faaliyeti ve ilk ürünüyle ilgili olarak şunları söyledi: Yerel denizcilik kültürü ve tarihini aydınlatan bilimsel araştırmalar, arşiv çalışmaları ve derlemeler aracılığıyla kültür mirasına sahip çıkmak, müzenin temel işlevlerine eklemlenmesi gereken bir konuydu. Eğitim ve iletişim faaliyetlerini ön planda tutarak insan odaklı, çağdaş müzecilik misyonuyla hareket eden Bodrum Deniz Müzesi, yayınevi girişimiyle aynı doğrultuda yeni bir adım atıyor. Yerel kültürün önemli bir unsuru olan denizcilik odaklı nitelikli yayın eksikliğini gidermek amacıyla oluşturduğumuz strateji, ilk meyvesini verdi. Türkiyenin önde gelen grafik tasarımcılarından, müzemizin logo ve kurumsal kimlik çalışmalarını da yapan Serdar Benli, yayınlarımızın da tasarım danışmanlığını yapıyor. Bu oluşumla yayıncılık dünyasına Bodrumun yerel denizcilik kültürü ve tarihiyle ilgili yayınlar katmaya devam edeceğiz. Osmanlı denizciliği, Ege yelken armaları ve gelişimi, Mavi Yolculuk, geleneksel denizcilik uygulamaları gibi konularda yepyeni eserler, akademik araştırmalar ve çocuk kitapları üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bodrumun Gayıkları içeriği ve görselliğiyle birçok kesimin ilgisini çekecek bir kitap oldu. Konuyla ilgili Türk olmayan kişileri de düşünerek İngilizce özetini de kapsama aldık. Okurla buluşması da bizim için çok özel bir günde olacak. 15 Ekim 2020 günü, Bodrum Deniz Müzesi’nin dokuzuncu kuruluş yıldönümü.”

Bodrumun Gayıkları’nda yazarın çektiklerinin dışında birçok Bodrumlunun aile arşivinden çıkmış fotoğraf, belge ve çizim de yer alıyor. Farklı alanlarda iki yüzün üzerinde kitabı bulunan İzzeddin Çalışlar’ın editörlüğünü üstlendiği kitap, önde gelen yayınevi ve kurumlar için çalışan Gökçen Ergüven tarafından tasarlandı. Güher Gürmen’in çevirisi ve Timuçin Binder’in redaktörlüğüyle de çift dilli yayın niteliğine kavuştu. Kitabı hakkında konuşan Saner Gülsöken ise şunları söyledi: “Yazarlık fotoğraf çekmek gibi hemen sonuç veren bir alan değil. Yine yerel kültüre dair bir araştırma olan son kitabım Ayırın Develeri on yıl önce çıkmıştı. Demek ki son on yıldır Bodrumun Gayıkları üzerine çalışıyorum. Sayıları her geçen gün artan tekne meraklılarını tatmin edecek bir içerik oluşturmaya ve Bodrum’a tekne yapımcılığı aracılığıyla değer katmış kimseyi atlamamaya çalıştım. Yerel kültürün bu önemli unsurunun derinliği ve çeşitliliği hayranlık uyandırıcı. Geleceği ise ilginin sürdürülmesine bağlı.”

Saner Gülsöken:

1965 Ankara doğumlu endüstri mühendisi, fotoğrafçı, araştırmacı, denizci ve yazar. Yirmi yılı aşkın süredir Bodrum’da yaşıyor. Bodrum Fotoğraf Sanatı Derneği kurucu üyesi. Bodrum İskele Meydanı dergisi yayın kurulu ve Denizi Pişirdik sanat grubu üyesi.

 

Bodrumun Gayıkları Basın ve Lansman Toplantısı

Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi, Bodrum

15 Ekim 2020 Perşembe Saat 18.00

Bodrumun Gayıkları Fotoğraf sergisi

Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi, Bodrum

Açılış kokteyli: 15 Ekim 2020 Perşembe Saat 18.00

16 Ekim 2020-25 Ekim 2020

Ayrıntılı bilgi için:

bodrumdenizmuzesi@gmail.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.